Aankoop en verkoop van antieke wandtapijten

De Koninklijke Manufactuur De Wit werd opgericht in 1889. De huidige zaakvoerder, Yvan Maes De Wit, vertegenwoordigt de vierde generatie die de traditie van het restaureren en het verkopen van antieke wandtapijten voortzet.

De Koninklijke Manufactuur De Wit bekleedt ongetwijfeld de eerste positie in België als handelaar in hoogkwalitatieve antieke wandtapijten. Ook op wereldvlak behoort ze tot de leidinggevende handelaars.

De wandtapijten die de Manufactuur De Wit te koop aanbiedt, werden in eigen atelier gerestaureerd. Haar gevestigde reputatie in restauratie is uiteraard een waardevolle troef die haar potentiële klanten appreciëren. Dankzij haar gepriviligieerde contacten met prestigieuze openbare en privécollecties bekleedt de Koninklijke Manufactuur De Wit een sleutelpositie op de internationale markt.

Als u meer wenst te vernemen over:

 

REFERENTIES

Enkele referenties wandtapijten verkocht aan musea:

 • - Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel 
  Diana en Endymion, Parijs, pre-Gobelins, atelier Coomans en Van der Plancken, begin 17de eeuw
 • - Mobilier national, Manufacture nationale des Gobelins, Parijs
  Karel de Grote uit de reeks "De Franse koningen"»,Parijs, pre-Gobelins, atelier Faubourg St Marcel, begin 17de eeuw
 • - Monuments Historiques, Parijs (Caisse nationales …, voor het kasteel van Talcy)
  Narcissus, Parijs, pre-Gobelins, atelier Faubourg St Marcel, midden 17de eeuw
 • - Rijksmuseum d'Amsterdam
  De brand van Persepolis uit de « Geschiedenis van Alexander de Grote »
  Delft, atelier Spiering, naar K. Van Mander, midden 17de eeuw
 • -Metropolitan Museum, New York De Fama, Brussel, 1504, ex-collectie van Isabella de Katholieke, i.s.m. B. Blondeel
 • - Getty Museum, Los Angeles
  Dierengevecht uit de reeks « Nouvelles Indes », Parijs, Manufacture royale des Gobelins, naar F. Desportes, midden 18de eeuw

Antiekbeurzen

De Koninklijke Manufactuur De Wit neemt jaarlijks deel aan de BRAFA, Brussels Antiques and Fine Arts Fair, die plaatsvindt op de site van Tour & Taxis, Brussel in de maand januari.

Overige diensten

Expertise

Yvan Maes De Wit is lid van de Belgische Kamer van Deskundigen in kunstwerken, gespecialiseerd in wandtapijten. Hij is ook benoemd tot deskundige door de rechtbanken van Brussel. Hij geeft advies aan diverse musea, zoals het Bayerisches Nationalmuseum in München en het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Zijn medewerkers, An Volckaert en Paul Michielssen, beide kunsthistorici, zijn eveneens gespecialiseerd in wandtapijtkunst.

Voor haar historische en iconografisch onderzoek beschikt de Koninklijke Manufactuur De Wit  over een gespecialiseerde bibliotheek en een geautomatiseerd gegevensbestand. Alle afbeeldingen in deze bibliotheek worden gedigitaliseerd, beschreven en geïndexeerd. De database bevat meer dan 14 000 wandtapijten.

Plaatsing van wandtapijten

De Koninklijke Manufactuur De Wit neemt ook het plaatsen van wandtapijten op zich in particuliere of openbare collecties, hoe moeilijk de situatie ook.  Zo heeft ze het afhaken en ophangen uitgevoerd van 's werelds grootste wandtapijt (geweven voor 1970), in New York, in de grote zaal van de VN,op een hoogte van meer dan 20 m.

Technische analyses
Naast de historische en iconografische analyse kan de Koninklijke Manufactuur De Wit technische analyse uitvoeren van :
 • * vezels
 • * kleurstoffen
 • * metaaldraad

Foto-opnames

De Koninklijke Manufactuur De Wit kan volgende type foto's maken:

 • * Ektachrome in groot formaat 20 x 25 cm of 4 x 5 inch
 • * 20 million digital pixels
 • * macro-fotografie.